
 

Midhurst Town Council 
 

Midhurst Town Council (MTC) Rules and Regulations for Carron Lane Cemetery 

Cemetery Officer – MTC Assistant Town Clerk 
Julian Quail 
The Old Library 
Knockhundred Row 
Midhurst 
GU29 9DQ 
Email: assistantclerk@midhurst-tc.gov.uk 
Tel: 01730 812572 
 
 
Introduction 
 
Midhurst Town Council welcomes all visitors to its Cemetery, which is based at Carron Lane in Midhurst. 
 
Visotors are asked to respect the peace, dignity and reverence of the facilities.  
 
The Cemetery is managed and operated in accordance with the Local Authorities’ Cemeteries Order 1977, as 
amended by the Local Authorities’ Cemeteries (Amendment) Order 1986 and such other legislation or regulations 
as may be made or enacted. Government departments currently responsible for any legislative or regulatory 
change are the Ministry for Housing Local Government and Communities and the Ministry of Justice. 
  
1. Times of Burials  
 
Monday to Friday 9.30 am – 5:00 pm, excluding Bank and Public Holidays, providing the light is adequate. 
 
2. Visiting the Cemetery  

 
The Cemetery will be open to the public daily during April to September between 08.00 and 20.00 hours and 
during October to March between 08.00 to dusk. 
  
No person other than a person authorised by Midhurst Town Council shall enter or remain in the cemetery at any 
hour when it is closed to the public. 
 
All persons entering the Cemetery will be subject to the orders and control of Midhurst Town Council or any 
person authorised by the Council. 
 
3. Children 

 
Children under 12 years of age are not permitted in the Cemetery except under the care and supervision of a 

responsible adult.  
 
4. Dogs 

 
In accordance with the Byelaws, dogs shall not be admitted to the Cemetery. Guide dogs accompanying a blind 
person are allowed in the Cemetery. 
 
5. Vehicles  

 
No person shall ride a bicycle, skateboard or other similar machine in the Cemetery.   

 
6. Conduct within the Cemetery 

 
All persons shall conduct themselves in a decent, quiet and orderly manner and are reminded of the provisions of 
the Local Authorities’ Cemeteries Order 1977 article 18(1) whereby no person shall:  
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• Willfully create any disturbance in a cemetery  
• Commit any nuisance in a cemetery  
• Willfully interfere with any burial taking place in a cemetery  
• Willfully interfere with any grave, any tombstone or any other memorial or any plants on any such 

grave, or  
• Play at any game or sport in a cemetery  

 
Under article 19(c) of the Local Authorities’ Cemeteries Order 1977, any person who contravenes article 18 shall 
be liable on summary conviction to a fine and in the case of a continuing offence to a fine for each day during 
which the offence continues after conviction thereof. 
 

• Any person found vandalising any part of the Cemetery or desecrating any grave plot will be liable for 
prosecution by the Council.  

• No person shall sell or offer or expose for sale any article, commodity or thing of any kind whatsoever 
or solicit for orders from the same within the Cemetery.  

• No employee of the Council is to demand or receive any gratuity.  
• No person shall drop, throw or otherwise deposit and leave in the Cemetery wastepaper or refuse of 

any kind except in the litter bins provided.  
• No person shall operate any sound reproducing equipment or play any musical instrument in the 

cemetery without the prior consent of the Council.  
• No photographs for commercial use or publication may be taken in the Cemetery without the prior 

consent of the Council. 
 
7. Fees  
 
Fees for all cemetery services are determined by the Council on an annual basis and take effect on 1st April each 
year. Fees can be accessed from the Council’s website https://www.midhurst-tc.gov.uk or by contacting the 
Assistant Town Clerk on 01730 816953. 
 
All fees are payable to the Council and should be paid by bank transfer or cheque. 
 
Current Fees are also at the end of this document 
 
8. Graves and land ownership  

 
When a new grave is purchased, it is not the land that is purchased but the rights to have burials in that space. 
Ownership of the land itself remains with the Council and the Council retains the right to make rules and 
regulations to benefit all cemetery users. 

 
9. Buying graves  

 
Your funeral director will arrange this for you, or you can contact us directly. You cannot pre-purchase graves. 
You will need to complete the relevant form, which can be accessed from the Council’s website 
https://www.midhurst-tc.gov.uk or by contacting the Assistant Town Clerk on 01730 816953. 
 
10. Ashes within Graves  

 
Six caskets can be interred in a grave. Once interred, ashes cannot be disturbed unless a Ministry of Justice 
Licence and/or a Bishops faculty are obtained. In the case of an interment of cremated remains (ashes), the 
cremation certificate will be required for burial or scattering purposes.  

 
No body or cremated remains (ashes) may be removed from a grave without the production of the ecclesiastical 
faculty and or Ministry of Justice licence for exhumation required by law. Original documents will be required for 
this purpose. 
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Cremated remains (ashes) may be interred in caskets or other approved containers in conventional graves or 
graves for cremated remains (ashes) and must be interred by an approved funeral director. 

 
11. What we allow on Graves  

 
All memorials and mementos must be contained within the grave plot. The Council reserves the right to remove 
any memorials and mementos that do not conform to the specifications detailed below. 

 
12. Memorials  

 
• A Memorial Headstone - see para 23 for permissible design specifications  
• A plinth with 1 or 2 vases  

 
13. Mementos 

 
The Town Council does not allow any mementos, including  
• Photographs  
• Soft Toys  

• Artificial Flowers  
 
In addition, no memorial benches, trees or other forms of memorialisation shall be permitted. 

 
14. Maintenance of Graves  

 
The Council will maintain the grass within the cemetery. The maintenance of grave and memorials is the 
responsibility of the owner of the rights of burial. 

  
15. Exclusive Right of Burial  

 
A Deed of Exclusive Right of Burial in a grave may not be purchased in advance. 

 
The grave owner is either the person who has purchased the grave or the person who has signed the legal 
interment notice for a burial (usually the next of kin).  
 
A Deed is issued for a period of 100 years. 

 
The Deed does not give the owner the right to erect and maintain a memorial on the grave. A formal application 
for the erection of a memorial is required. 
 
16. Transfer of the Exclusive Right of Burial  

 
The grave owner or their Legal Personal Representative may transfer the right of burial in a grave space, subject 
to the proper notice of such transfer being given to the Council in the appropriate form. For details of the 
relevant form please refer to the Council’s website https://www.midhurst-tc.gov.uk or contact the Assistant Town 
Clerk. The Council will then register the transfer and endorse a note thereof on the grant.  

 
17. Memorials in the Garden of Remembrance  
 
One memorial and one vase only will be accepted per plot. Glass vases, plastic urns and bottles are not to be 
placed on any plot. The Council will remove these items  
 

• Memorial Plaques - these shall measure 350 mm (14") by 230 mm (9") by 52 mm (2") and be of high 
durability materials 
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• Flower Containers - where there is already an existing plaque a flower container, if required, shall be a 
flush to the ground receptacle or one incorporated with the plaque as have at present been used in the 
Garden of Remembrance. 

• Flower Containers - on new plots the memorial tablet, if required, shall provide for a flush to the ground 
receptacle of suitable material and shall not exceed 375 mm (15") by 350 mm (14") overall. 

 
18. Pet Ashes  
 
The Council will not grant applications for memorials to pets, or to scatter ashes of pets.  

 
19. Disposal Certificate/Cremation Certificate  

 
No interment shall take place without the Disposal Certificate or the Cremation Certificate being presented to the 
Council’s representative prior to the burial. In the case of a non-viable foetus, the Medical Practitioner or 
Midwife’s certificate of delivery will be required.  

 
20. Memorial Applications/Licenses  

 
The right to erect a memorial rests with the Exclusive Right deed holder or their Legal Personal Representative.  
 
If the memorial is not in a sound and safe state of repair the Exclusive Right deed holder or their Legal Personal 
Representative will be asked to make good. 
 
The Memorial Application form, which can be found on the Council’s website https://www.midhurst-tc.gov.uk 
must be submitted to the Council for the following: 
 
• to place a new memorial or kerb set in the cemetery;  
• alter or add any inscription;  
• replace, add to or remove any memorial or kerb set from the Cemetery  

 
With the application a drawing or photograph of the memorial and the proposed inscription must also be 
submitted. 
 
Any question on the fitness of an inscription or the design or material construction of a monument erected or 
placed on consecrated ground shall be determined in the first instance by the Assistant Town Clerk. The Council’s 
decision on the fitness of any inscription or design of any memorial shall be final. 

 
The approval of the Council for any such application will be confirmed in writing. No works will be undertaken 
unless written consent has been issued. The consent is issued on the understanding that the work undertaken 
will comply with the details specified within the application form and the requirements of these regulations.  

 
21. Memorial Installations  

 
No monument of any sort will be allowed to be installed or placed on any grave or in any part of the Cemetery 
without the consent of the Council. 
  
All memorials must be erected in accordance with BS8415 and the National Association of Memorial Masons 
(NAMM) or the British Register of Accredited Memorial Masons (BRAMM) Code of Practice current at the time of 
installation. The owner of the Exclusive Right of Burial is responsible for keeping the memorial in a good a safe 
condition during the term of each license. 
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22. Memorial Preservation  

 
Owners of Exclusive Rights of Burial are responsible for keeping memorials in good repair and for ensuring that 
the graves are kept neat and tidy.  
 
In the event of any memorial falling into disrepair the Council will write to the owner requesting the necessary 
repairs are carried out within 6 months.  

 
The Council will conduct annual headstone checks. If any headstones are deemed unsafe the Council will write to 
owners asking them to contact the Parish Clerk within 14 days to confirm whether they will arrange for the 
headstone to be repaired and made safe.  
 
The Council reserves the right to:  
 

• Lay flat any memorial that has become or is likely to become dangerous or which is in a derelict or unsightly 
condition.  

• Remove any items placed or planted on the graves that may interfere with the grass cutting and 
maintenance of the Cemetery grounds or are deemed inappropriate.  

 
The Council will not accept responsibility for any accidents to memorials etc., occasioned by storm, wind, 
lightning, subsidence or other cause, or by third parties. 
 
The Council will not be responsible for any criminal damage to memorials. Any incidents of criminal damage or 
theft are to be reported to the Police.  

 
23. Memorial Specifications  

 
On full memorial grave plots, no memorial must exceed the following dimensions:  
 

• Single grave 1.9812m x 0.762m x 0.9144m (6ft 6in x 2ft 6in x 3ft 5in)  
• Double grave 1.9812m x 1.9812m x 1.2192m (6ft 6in x 6ft 6in x 4ft 7in)  
• Triple grave 1.9812m x 1.9812m x 2.1336m (6ft 6in x 6ft 6in x 7ft 1in)  

  
Memorials on grave plots must:  
 
• be at the head of the grave.  
• have the grave number cut conspicuously on the back.  
 
Metal clamps or dowels for memorials shall be of a non-corrosive type.  

 
24. Memorial Removals  
 
• The Council must be informed in advance of the removal of any memorial from the cemetery.  
• Any memorial removed from a grave to facilitate an interment shall be replaced as soon as practicable, but 

in any case, no less than 6 months (for a headstone) and 9 months for a kerbed memorial.  
• When memorials are removed from graves to enable the opening of the grave to take place, all monumental 

masonry and other debris should be removed from site. Any debris left on site will be removed by the 
Council may charge for this work. 
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FOR THE EXCLUSIVE RIGHT OF BURIAL FOR A PERIOD OF 99 YEARS TO INCLUDE FIRST 
INTERMENT IN A NEW GRAVE   

1.1   In an earthen grave 9 feet by 4 feet £809.00 

1.2   In an earthen grave for cremated remains - subject to availability £215.00 
1.3   In an earthen grave for the body of a child whose age at death exceeded 1 
month but not 12 years FREE 
1.4   In an earthen grave for the body of a stillborn child whose age at death did 
not exceed 1 month FREE 

1.5   In a plot for cremated remains in the Garden of Remembrance including the 
right to place a memorial tablet on the relevant plot ( please refer to the Rules & 
regulations dated September 2003 paragraph 4b) [Maximum 2 caskets] £205.00 

    

INTERMENT IN A RE OPENED GRAVE OR FIRST INTERMENT IN GRAVE FOR WHICH ROB 
PURCHASED PRIOR TO 01.09.11 £263.00 

SECOND INTERMENT IN GRAVE (RE OPEN) £263.00 

ASHES INTERMENT £65.00 

MEMORIALS   

3.   FOR THE RIGHT TO ERECT OR PLACE ON A GRAVE IN RESPECT OF WHICH THE 
EXCLUSIVE RIGHT OF BURIAL HAS BEEN GRANTED   

3.1  an UPRIGHT headstone, rough block, scroll, cross or shield £173.00 

3.2  tablet or other memorial installed HORIZONTALLY £103.00 

3.3  kerbstones - where permitted £347.00 

3.4  a vase £60.00 

Fees 3.1 to 3.4 include the first inscription   

3.5  For each inscription after the first £35.00 

  

The fees above apply where a person to be interred, or in respect of whom the right of burial is 
granted, is, or immediately before his/her death was, an inhabitant or parishioner of the Parish of 

Midhurst. In all other cases the fees will be doubled 

  

Fees quoted do not include digging costs - those arranging burials must arrange for a competent 
person to carry out digging 

  

There is no additional charge for graveyard maintenance  
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